Basın dünyasında kullanılan temel gazetecilik terimleri şunlardır:
Asparagas Haber: Doğru olmayan, yalan haber (uydurulmuş haber)
Sansasyonel Haber: Gazetenin satışını arttırmak için heyecan uyandıracak haberlere yer vermek
Sürmanşet: Birinci sayfada büyük puntolarla gösterilen o günkü en önemli haber
Tiraj: Baskı sayısı
Sütun: Bir yazarın bir gazetede veya dergide bir konuyla ilgili yazı yazdığı yer / kısım
Manşet: Gazetenin ilk sayfasına iri puntolarla konulan başlıklar
Spot: Özel haber kesiti. Haber metnini oluşturan yazıdan biraz daha büyük harflerle dizilen, haberin içindeki özellikleri vurgulamak, temel ayrıntıları başlık kompozisyonu içinde sergilemek için kullanılan, başlığın hemen altında yer alan haber ayrıntısıdır.
Tekzip: “Yalanlama” anlamına gelen bir sözcüktür. Bu terim genelde gazetede çıkan haberlerde haberin muhatabı kişiler tarafından haberin gerçek olmadığını belirtmeleri durumunda kullanılır. Kimi zaman gazete, yayımladığı haberin doğru olmadığını görür ve bir mağduriyet yaratmamak için kendisini yalanlar ve konuyla ilgili tekzip yayımlar.
Muhabir: Basın ve yayın organları adına haber toplayan, topladığı haberleri ilgili kuruluşlara bildiren, haber yazıları yazan gazeteci.
Spiker: Önceden hazırlanmış haber bültenlerini veya çeşitli duyuruları radyo ve televizyon kanallarından izleyicilere / dinleyicilere aktaran kişi
Ters Piramit Tekniği: Haber yazma tekniğidir. Bir habere yönelik bilgilerin en önemliden daha az önemliye doğru sıralanarak kaleme alınmasıdır.
Düz Piramit Tekniği: Bir habere konu olan olayın ayrıntılarından başlanıp haberin can alıcı noktasının sonda verildiği bir haber yazma tekniğidir.
Dörtgen – Kare Tekniği: Haberin özünü ortaya koyan bir giriş bölümünden sonra haberin ayrıntıları belli bir mantık sıralaması izlenerek paragraflara bölünür, bu paragrafların üst üste sıralanmasıyla haber metni oluşturulur.
Basın: Belirli zamanlarda çıkan gazete, dergi gibi yazılı yayınların bütünü
Basın Toplantısı: Yetkili bir kimsenin, bir veya birden çok konuyla ilgili açıklamada bulunmak üzere basın-yayın organlarında çalışan insanlarla yaptığı toplantı
Basın Yasağı: Basın-yayın kuruluşlarının bir konuyla ilgili yayın yapmasını kasıtlama veya engelleme
Haber Atlatmak: Bir haberi rakip medya kuruluşlarından önce yayımlamak
Basın Özeti: Çeşitli kurum ve kuruluşların bir konuyla ilgili rapor veya bilgiyi basına dağıtmak üzere özetleyerek hazırlamaktır.
Demarkaj: Bir haber yazısını yeniden yazmak
Demeç: Yetkili bir kimsenin bir konuyla ilgili basına yaptığı sözlü açıklama
Ajans: Haber toplama ve yayma işiyle uğraşan kuruluş
Haber Portalı: “Portal” İngilizce bir kelime olup “kapı, büyük kapı” anlamına gelir. Portal genel olarak birçok bilgiyi ve içeriği bir arada bulunduran internet siteleri için kullanılır. Genel olarak portallar içerik ya da bilgi sağlamaya yönelik bilgisayar hizmetlerini ifade eder.
İlk yorum yapan olun