Hayatı
Murathan Mungan, 21 Nisan 1955 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babası İsmail Mungan, annesi Habibe Mungan’dır. İlk çocukluk ve gençlik yılları Mardin’de geçmiştir. Mardin Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1972’de Ankara’ya yerleşmiş, lisans ve yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünde tamamlamıştır. Çeşitli tiyatrolarda çalıştıktan sonra gazete ve dergilerde yazıları yayımlanmıştır. Murathan Mungan, günümüz Türk edebiyatının en çok okunan yazarları arasında yer almaktadır.
Murathan Mungan Edebi Kişiliği
- Gazete ve dergilerdeki ilk yazıları 1975’te yayımlanmıştır.
- Folklorik ve mitolojik şiir anlayışına uygun çalışmalar yapmıştır.
- Mardin eserlerinde sıkça kullandığı mekânlardan birisi olmuş, bu çevrenin taşıdığı farklı kültürel yapıyı, insan olgusunu eserlerine başarılı bir şekilde yansıtmıştır.
- Yazı hayatı boyunca şiir, öykü, roman, deneme, tiyatro sinema yazısı, senaryo, masal, şarkı sözü gibi farklı türlere ait eserler vermiştir.
- İlk kitabı, “Mezopotamya Üçlemesi” adlı oyun üçlemesinin ilki olan “Mahmut ile Yezida” idi. Bu oyun, Türkiye İş Bankası’nın açtığı yarışmada ikincilik ödülü almış, üçlemenin ikinci kitabı olan “Taziye” adlı oyunu en iyi oyun yazarı ödülünü getirmiştir.
- “Sahtiyan” adlı şiiri ile Gösteri dergisinin 1981 Şiir Yarışması’nda birincilik ödülü almıştır.
- “Metal” adlı kitabındaki şiirleriyle 1980 kuşağının en çok okunan, tanınan şairleri arasında ilk sıralarda yer almıştır.
- “Hedda Gabler Adlı Bir Kadın” öyküsü ile 1987 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü Nedim Gürsel ile birlikte almıştır.
Eserleri
Şiir: Osmanlıya Dair Hikâyat, Kum Saati, Yaz Sinemaları, Eski 45’likler,Mırıldandıklarım, Yaz Geçer, Oda, Poster ve Şeylerin Kederi, Omayra, Metal, Oyunlar-İntiharlar-Şarkılar, Mürekkep Balığı, Başkalarının Gecesi
Öykü: Hedda Gabler Adlı Bir Kadın, Son İstanbul, Cenk Hikâyeleri, Kırk Oda, Üç Aynalı Kırk Oda, Lal Masallar, Kaf Dağı’nın Önü, Yedi Kapılı Kırk Oda, Ressamın Sözleşmesi
Roman: Yüksek Topuklar
Oyun: Taziye, Geyikler Lanetler, Bir Garip Orhan Veli
Radyo Oyunu: Dört Kişilik Bahçe, Ölümburnu
İlk yorum yapan olun