Belli bir alanda tanınmış kişilerin hayatlarının anlatıldığı yazılara biyografi adı verilir. Biyografilere hayat hikâyesi veya yaşamöyküsü isimleri de verilir. Biyografisi yazılan insanın hayatı hakkında geniş bir araştırma yapmayı gerektirir. Ele alınan kişinin hayatı, en ilginç yönleriyle ve ayrıntılı olarak incelenir. Kişinin yaşadığı dönem, çevresi, hayat şartları eserleri ve yaptığı işler birlikte ele alınır. Birbirinden farklı biyografi çeşitleri vardır. Bu yazımızda biyografi çeşitlerini kısaca açıklayacağız.
Otobiyografi
Bir kimsenin kendi hayat hikâyesini eserdir. Doğumdan itibaren otobiyografinin yazıldığı ana kadar yaşananlardan anlatmaya değer olanlar yazılır.
Aziz Nesin’in “Böyle Gelmiş Böyle Gitmez” adlı eseri edebiyatımızdaki önemli otobiyografi örneklerindendir.
Portre
Bir yazarın, etkilendiği, beğendiği birinin karakter özelliklerini, belirgin yanlarını veya aralarında geçen ilginç olayları anlattığı üç beş sayfalık yazılardır. Dış görünüşten bahseden eserlere “fiziki portre”, karakter özelliklerinden bahseden eserlere ise “ruhsal portre” denir.
Bilimsel Biyografi
Konusu olan insanın hayatını yorumlayarak ortaya koyduğu düşünce ve eserleri ayrıntılı bir şekilde inceleyerek ortaya koyar.
Nekroloji
Ölümünün üstünden fazla süre geçmemiş kişilerin hayatının iyi, güzel ve olumlu yanlarını alarak onu anmak amacıyla yazılan yazılardır.
Monografi
Ünlü kişilerin hayatlarını konu alan, bunları roman tarzında işleyen edebî yazılardır. “Biyografik roman” da denir.
İlk yorum yapan olun