Anlatım Bozukluğu Soruları 8. Sınıf

Düşüncelerin tesirli olabilmesi için öncelikle cümlelerin dil bilgisi bakımından sağlam, açık ve anlaşılır olması gerekir. Ayrıca sözcüklerin seçimi ve yerinde kullanılması, cümle ögelerinin birbiriyle uyum içinde olması da önemlidir. Bu uyum sağlanmazsa cümle anlatılmak istenen düşünceyi ya tam karşılamaz ya da düşüncenin yanlış anlaşılmasına yol açar. Bu da anlatım bozuklukları olarak karşımıza çıkar.

Aşağıda 20 tane  anlatım bozukluğu sorusu bulacaksınız. İyi çalışmalar…

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “özne” eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Annesini çok seviyor, hiç üzmüyordu.
B) Zekâmız hayatımızı şekillendirir ve bize yön verir.
C) Sanatçıların şarkılarındaki müzik, ses ve söz uyumu hepimizi büyüledi.
D) Televizyonun çalışmadığını görünce içini açtı, bozulmuştu.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Gezmek insanı yormaz, dinlendirir.
B) Bilgisayar oyunları insana bir şey katmaz, aptallaştırır.
C) Uzun yürüyüş yapmak zararlı değil, yararlıdır.
D) Televizyonu uzun süre izlemek göze değil, beyne zarardır.

3) “Ben yapılanların eksik lakin yanlış olmadığını elbette biliyorum.”
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerden hangisi ile giderilebilir?
A) “eksik” kelimesinden sonra “olduğunu” kelimesi getirilerek
B) “elbette” kelimesi cümleden çıkarılarak
C) “olmadığını” kelimesi yerine “olduğunu” kelimesi getirilerek
D) “Ben” kelimesi cümleden çıkarılarak

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yüklem” eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Kulakları değil de gözleri iyi görmüyordu.
B) Bugün ben gideyim yarın da sen.
C) Onunla önce ben konuşayım sonra da sen konuş.
D) Sabahları çay, peynir, yumurta ve bal yerim.

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “özne-yüklem uyuşmazlığından” kaynaklanan bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Öğrencilerin hepsi sınıftan sırayla çıktılar.
B) İki kişi bahçe demirlerinden atlayıp hızla uzaklaştılar.
C) Sen de ben de bunun yanlış olduğunu biliyoruz.
D) Olanların farkında olan bir ben, bir de onlar var, başka kimse yok.

6) Panelde, geleceğimizi tehdit eden ekonomik ve çevre sorunları hakkında konuştular.
Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?
A) Özne-yüklem uyuşmazlığı
B) Tamlama yanlışlığı
C) Öge eksikliği
D) Eylemsi eksikliği

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “çatı uyuşmazlığından” kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Maliye Bakanlığına gidilip dilekçenizi vermeniz gerekmektedir.
B) Trafik kazasında yaralanan adam ambulansla hastaneye götürüldü.
C) Sabahleyin erken kalktığı için uykusunu alamamış.
D) Akşamüzeri toplanan hayvanlar barınağa götürüldü.

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Köyümü çok özledim, gözümde tütüyor.
B) Bu konuda elim kolum bağlı, yine de ümidimi tamamen kesmiş değilim.
C) Bu olanları ben de görüyorum ve bu olanlara bir anlam veremiyorum.
D) O hiçbir şeye aldırmayan, unutuveren biriydi.

9) “Dünya nüfusunun üçte biri aç lakin işsiz değildir.”
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değiikliklerden hangisi ile giderilebilir?
A) “aç” kelimesi yerine “açtır” kelimesi getirilerek
B) “lakin” kelimesi yerine “ve” kelimesi getirilerek
C) “nüfusunun” kelimesi yerine “nüfus yoğunluğunun” kelimesi getirilerek
D) “Dünya” kelimesi yerine “dünyadaki” kelimesi getirilerek

10) “Öğretmeni sevin, sayın lakin asla korkmayın!”
Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?
A) Özne eksikliği
B) Yer tamlayıcısı eksikliği
C) Nesne eksikliği
D) Zarf tamlayıcısı eksikliği



11) “Bana mutlaka yardım edin, buralarda yalnız bırakmayın!”
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerden hangisi ile giderilebilir?
A) “mutlaka” kelimesi cümleden çıkarılarak
B) “bana” kelimesi cümleden çıkarılarak
C) “yalnız” kelimesi yerine “tek” kelimesi getirilerek
D) “buralarda” kelimesinden önce “beni” kelimesi getirilerek

12) “Karpuzun olgun mu, değil mi olduğunu nasıl anlarız?”
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerden hangisi ile giderilebilir?
A) “bir” kelimesi yerine “herhangi bir” ifadesi getirilerek
B) “olgun” kelimesi yerine “taze” kelimesi getirilerek
C) “ olgun mu, değil mi olduğunu” sözü yerine “ olgun olup olmadığını” sözü getirilerek
D) “nasıl” kelimesi yerine “hangi yöntemle” ifadesi getirilerek

13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Anlatılanları hiç anlamamış, anlamış gibi davranıyor.
B) Herkesten çok çalışır ve bu durumdan hiç şikâyet etmezdi.
C) Önce elektrikler gitti, sonra sular kesildi.
D) Kimsesiz çocukları her zaman korur, nerede görse sohbet ederdi.

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Ülkemizdeki tarihî ve turistik yerleri görmek istiyordu.
B) Bu olanlara nasıl katlandı, nasıl baş etti?
C) Sevdiğim insanların yanında olmayı, bir yerlere gitmeyi çok seviyorum.
D) Sorularımı duydu ama bir cevap vermedi.

15) “Basın mensupları bakanımızı makamında ziyaret ettiler ve nükleer santral konusuna açıklık getirmesini istediler.”
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
A) Zarf tamlayıcısı eksikliği
B) Yer tamlayıcısı eksikliği
C) Nesne eksikliği
D) Yüklem eksikliği

16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “özne eksikliğinden” kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Herkes haklı olduğumu düşünüyor fakat yardım etmiyordu.
B) Defalarca anlattım bu konuyu sana ama dinlemedin.
C) Kaybettiği telefonu çok aradı ama bulamadı.
D) Yemekleri iyi çiğnenmeli, yavaş yemelisiniz.

17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Beni ciddiye alıp bir şey anlatmıyorsun ki…
B) Bugünden itibaren ne sen beni ne de ben seni arayayım.
C) Hiçbiri anlatılanları dikkate almıyor, düşüncelerinde ısrarcı oluyordu.
D) Beni unutma lütfen, haftada bir ara!

18) “Bize yaptığınız iyilikler için sizlere annem, babam ve kendi adıma çok teşekkür ediyorum.”
Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nesne eksikliği
B) Yer tamlayıcısı eksikliği
C) Tamlama yanlışlığı
D) Eylemsi eksikliği

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “öge eksikliğinden” kaynaklanan bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Ayşe Hanım geldiler, sizi görmek isterler.
B) Onun gidişine herkes çok ağladı ama göz yaşlarını belli etmedi.
C) Sahip olduğun zenginlikleri bir bilsen, bir inanabilsen…
D) Hiç kimse ormanlara zarar vermesin, gözü gibi korusun.

20) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Irmağın suyu çok sıcaktı ama temiz değildi.
B) Burak, hareketlerinde çok serbesttir ama saygısız değildir.
C) Ali Hoca’nın çocukları çok yaramazmış ancak saygısız değilmiş.
D) Hikâyenin kahramanları çok cesur lakin kavgacı değildi.

Cevap Anahtarı

1-d
2- b
3-a
4-c
5-c
6-b
7-a
8-b
9-a
10-b
11-d
12-c
13-d
14-a
15-b
16-a
17-d
18-b
19-a
20-d



İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.