Anlatım Bozukluğu Soruları 8. Sınıf | 2

Aşağıda 15 tane anlatım bozukluğu sorusu bulacaksınız. İyi çalışmalar…

1) Otobüslere derhal binildi ve Bolu’ya doğru hareket ettiler.
Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çatı uyuşmazlığı
B) Nesne eksikliği
C) Tamlama yanlışlığı
D) Eylemsi eksikliği

I. Bu sıralar ne okuyor ne de yazıyorum.
II. İki türlü yazarlar var bizde.
III. Dersine günü gününe çok çalışmayan öğrencilerin okul dahil hayatta da başarılı olamıyor.
IV. Öğretmenler geleceğe birçok güzellikler sunan eli öpülesi insanlardır.
2) Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) I. B) II. C) III.          D) IV.

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “çatı uyuşmazlığından” kaynaklanan bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Bir şair iyi şiirler yazmak istiyorsa şiirlerinin dil ve anlatımına özen gösterilmelidir.
B) Öğrencilerle konuşarak derslerine daha çok çalışmaları gerektiği söylendi.
C) Bahçede belli bir süre bekledikten sonra içeri geçildi.
D) Eserde inkılapların sosyal ve kültürel etkileri araştırılıyor.

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “özne-yüklem uyuşmazlığından” kaynaklanan bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Bu yapılanlar beni asla ama asla etkilemezler.
B) Kapının önünde bekleyen üç öğrenci gülerek sınıfa girdi.
C) İlkbaharda bütün ağaçlar çiçek açtılar.
D) Bu taşlar neden dağdan yola yuvarlandılar.

I. Toplumsal ve aşk şiirleri yazan toplumcu-gerçekçi bir yazarımızdı.
II. Bu sınavda sosyal ve fen bilimleri soruları zor olacak.
III. Polis iki veya daha çok şüpheliler üzerinde yoğunlaşmış durumda.
IV. Bu mağaranın araştırılması ve mağaraya girilmesi zor olduğundan ekipler çok yavaş ilerliyor.
5) Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde “tamlama yanlışlığından” kaynaklanan bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) I. B) II. C) III.          D) IV.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Dün babamla sen ağaçları yanlış budamışsın.
B) Onlarla sen erkenden eve gel, kolları sıva ve işlerini bitir.
C) Bugün iş yerine erken git, bir gelen olur.
D) Yarınki sınava Ayşe ile ben çok çalıştım.

7) Fen ve askerî liselerin sınavlarına yeterince hazırlanamadım.
Bu cümlede görülen anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilmiştir?
A) Öge eksikliği
B) Tamlama yanlışlığı
C) Çatı uyuşmazlığı
D) Özne-yüklem uyuşmazlığı

8) “Kapadokya’ya gelen turistler hayran kalmış, yakından tanımıştı.”
Bu cümlede görülen anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
A) Özne eksikliği
B) Yer tamlayıcısı eksikliği
C) Çatı uyuşmazlığı
D) Nesne eksikliği

9) “Hiçbiri benim söylediklerime inanmamış, şiddetle karşı çıkmıştı.”
Bu cümlede görülen anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?
A) “inanmamış” kelimesinden sonra “söylediklerime” kelimesi getirilerek
B) “inanmamış” kelimesinden sonra “hepsi” kelimesi getirilerek
C) “şiddetle” kelimesi cümleden çıkarılarak
D) “benim” kelimesi cümleden çıkarılarak

Ayın şavkı vurur sazım üstüne
Söz söyleyen yoktur sözüm üstüne
Gel ey hilal kaşlım dizim üstüne
Ay bir yandan sen bir yandan sar beni
10) Yukarıdaki dörtlüğün son dizesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gereksiz ek kullanılması
B) Nesne eksikliği
C) Özne eksikliği
D) Yüklem eksikliği

11) “Uyandığında işe geç kalındığını fark etti, hızla giyindi ve evden çıkıldı.”
Bu cümlede görülen anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilmiştir?
A) Tamlayan eki eksikliği
B) Özne-yüklem uyuşmazlığı
C) Çatı uyuşmazlığı
D) Tamlayan eksikliği

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayan eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?
A) Herkese yaptıklarını anlatıyorsun, kendine hayran olmasını istiyorsun…
B) Seni hatırladım da ince bir hüzün çöktü içime.
C) Geçmişi anmak istemem; bana zoru hatırlatır.
D) Ben, şair olamam, sabır gerektirir.

13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir kelimenin yanlış yapılanmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Bilinçleşmek için tartışmak ve paylaşmak gerekir.
B) İnsan çok iyi bir ozan olabilir, başarılı ürünler verebilir.
C) Sezgi, sanatçıyı bir yere kadar taşıyabilir.
D) Şairler, çağın dışında kalırsa bunu yapamaz.

14) “Ayşe’nin morali kötü haberi alınca çok bozulmuş, —- buna oldukça üzülmüştü.”
Bu cümledeki anlatım bozukluğu yukarıdaki boşluğa hangi ögenin getirilmesiyle giderilebilir?
A) Yüklem
B) Nesne
C) Özne
D) Yer tamlayıcısı

15) “Akşam bizdeydik, biraz sohbet ettikten sonra pasta ve meyve suyu içtik.”
Bu cümlede görülen anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilmiştir?
A) Özne – yüklem uyuşmazlığı
B) Yer tamlayıcısı eksikliği
C) Çatı uyuşmazlığı
D) Yüklem eksikliği

Cevaplar

1-A
2-A
3-D
4-B
5-D
6-C
7-B
8-D
9-B
10-D
11-B
12-A
13-A
14-C
15-D

Bkz: 8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Soruları – 1



İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.