Tamlamalar Test

BU TESTİ ONLİNE OLARAK ÇÖZEREK PUANINIZI GÖREBİLİRSİNİZ.

1) İsim tamlamalarında tamlayan önce, tamlanan sonra gelir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymayan bir örnek vardır?
A) Yeryüzünde hiç kimsenin öyle bir sesi yoktur.
B) Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar temiz hava bulunmaz.
C) Senin de saçların uzamış, yaramaz!
D) Yolcusu yine benim bitmeyen yokuşların.

2) “Ada” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir ad tamlaması oluşturmuştur?
A) Balıkçılar adanın öteki kıyısına geçtiler.
B) Ada insanını yakından tanırdı.
C) Kapı aralığından içeriye soğuk giriyordu
D) Ada balığını çok sevdiğini söylüyordu.

3) Tamlayanı sıfat tamlaması olan belirtili isim tamlaması aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
A) Kapının kırık kolu yenilendi.
B) Yeni evin salonu çok genişmiş.
C) Sınıf başkanı yoklama listesini kaybetmiş.
D) Merdivenleri silen hizmetçi bir miktar para bulmuştu.

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme ad tamlaması vardır?
A) Çocuğun yüzü korkudan sapsarı kesilmişti.
B) Trafik işaretlerine her zaman uymalıyız.
C) Çamaşır makinesinin fişi daha onarılmadı mi?
D) Irmağın bu tatlı şırıltısı, nedense beni çok etkiliyor.

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması kullanılmıştır?
A) Babam, sınıf mı geçince bana bilgisayar aldı.
B) Kapkara bulutlar gökyüzünü sarmıştı.
C) Öğretmenimin verdiği kitabi, evde unutmuşum.
D) Dışarıya çıkarken evin kapısını kapatmayı unutma.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması kullanılmamıştır?
A) Su bardağını annesine uzattı.
B) Vişne suyu ona iyi gelmişti.
C) Evin kirasını ödeyemiyorduk.
D) Yolcu treni gara geç girdi.

7) Zamirler isim tamlamalarında tamlayan olabilir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uygun bir örnek vardır?

A) Hepimizin güvenliğini sağlayacaklar.
B) O, programın sonunu bekleyemedi.
C) Kendisi çok iyi dostum olur.
D) Öğrencilerin çoğu içeri girmişti.

Ey suyun sesinden anlayan bağlar!
Ne söyler şu dağa çoban çeşmesi?

8) Bu dizelerdeki altı çizili tamlamanın özdeşi aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Bu kasabaya iki yıl önce gelmiştim.
B) Akşamlar su sesiyle güzelleşiyor
C) Festival, iki dost ülkenin insanlarını bir araya getirdi.
D) Şairler, akşam kızıllığını güzelliğini çok iyi yakalar.

9) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi isim tamlamasının sıfatı değildir?
A) Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında.
B) Bir ilkbahar sabahı güneşle uyandın mı hiç?
C) Ben bu çocukların ne istediğini bilmiyorum.
D) Soğuk kış günleri sobanın başından ayrılamam.

İçimde damla damla bir korku birikiyor
Sanıyorum, her sokak başını kesmiş devler
Simsiyah camlarını üzerime dikiyor
Gözleri mil çekilmiş bir âmâ gibi evler

10) Bu dörtlüğün kaçıncı mısrasında isim tamlaması vardır?
A) I
B) II
C) III
D) IV

11) Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması niteleme görevinde kullanılmıştır?
A) Kanadı kırık kuşu evine götürdü.
B) Deniz mavisi tatlı bakışları insanın yüreğine işliyor.
C) Eski günlerin hatırası doldu gönlüme doğdu.
D) İnleyen neyin sesi salonu hüzne.

12) Aşağıdaki mısraların hangisinde tamlayanla tamlananı yer değiştirmiş ad tamlaması vardır?
A) Yüzlerdeki gülümseme çocuksu, Gözlerde sevginin ışığı yanmış…
B) Bir dünya düşünürüm bir dünya Aklın aydınlığında
C) Her konuşmanda Milletimin alın yazısını yeniden yazardın
D) Yaşıyor dört köşesinde vatanın Yaşıyor damar damar yüreklerde

13) Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı birden fazla olan bir isim tamlaması vardır?
A) Mektuplar, edebiyat ve fikir adamlarının birbirlerine gösterdikleri dostluk belgesidir.
B) Mektuplardaki üslubun rahatlığı ve doğallığı sizi kendinize bağlayıverir.
C) Bence bir sanatçı ile konuşmak isteyen, onun mektuplarını okumalıdır.
D) Mektuplar, yapılmak istenen ama yapılamayan bir eserin doğum sancılandır aynı zamanda.

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı bir ad tamlaması vardır?
A) Sonbaharın serin günleri geride kaldı artık.
B) Köyün bozuk yolları nihayet asfaltlanacaktı.
C) Otobüsün arka kapısı açılmıyordu.
D) Köy mimarisi gittikçe değişiyor.

Başımın üstünde dönen bulut
Tavus kanadından daha pembe
Belki dağ bulutusun, belki ova
Belki de ezgi, kızların türkülerinden

15) Bu dizelerde kaç tane isim tamlaması vardır?
A) 1            B) 2            C) 3             D) 4

 

Cevap Anahtarı

  1. D
  2. A
  3. A
  4. C
  5. B
  6. C
  7. A
  8. C
  9. C
  10. B
  11. B
  12. A
  13. B
  14. D
  15. D



İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.