Cümlede Anlam Test

BU TESTİ ONLİNE OLARAK ÇÖZEREK PUANINIZI GÖREBİLİRSİNİZ.

(I) Her şeyden önce birbirimize saygıyı ve sevgiyi kaybetmişiz. (II) Saygı ve sevgi olmayınca haliyle mesleki sorumluluk da olmuyor. (III) Herkes, her kurum, kendini yeniden gözden geçirmeli. (IV) Öncelikle kişisel çıkarları uğruna başkalarına haksızlık yapmamalı. (V) Saygısızlığın bir gün kendisine de dönebileceğini göz ardı etmemeli.
1) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde koşula bağlılık söz konusudur?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

(I) İzmir kültüründe otların ayrı bir yeri vardır. (II) İstanbul’da eskiden bu otları bulamazdım. (III) Valiz dolusu ot taşırdım İzmir’den. (IV) Şimdi İstanbul’da ot kültürüne özen gösteren, yerel mutfaklarımızı metropole taşıyan restoranlar var. (V) Globalleşme, yereli dünya sahnesine taşımak demekse, bu lokantalar bunu başarmışlar çoktan.
2) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde tanım söz konusudur?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

(I) Sarayevo şehrine ismini veren, Osmanlılar. (II) Şehir Osmanlı öncesi dağınık köylerden oluşuyor. (III) Sarayevo, yemyeşil dağların arasındaki bir ovaya kurulmuş. (IV) Yaklaşık beş yüz yıl süren Ormanlı yönetiminde Boşnaklar, Müslüman olmuş. (V) Boşnaklar da Slav olmalarına rağmen, bölgedeki diğer Slavlara göre Osmanlı’yı ve dinini daha çabuk kabullenmişler. (VI) Gerçekliği tartışma götürse de Boşnakların Müslümanlığa geçişlerini Osmanlı döneminde Müslüman olmayanlardan alınan vergilere dayandıranlar da var.
3) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yargı, gerekçesiyle verilmiştir?
A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI.
(I) Şiirlerim için yazılan kötüleyici eleştirilere çoğu zaman cevap vermedim. (II) Çünkü bunlar ya ciddiye alınmayacak zırvalardır ya da bir takım dar görüşlülerin ifadeleri. (III) Birincileri, bilirim kimse kulak asmaz. (IV) İkincilere gelince, bunlar üzerine de konuşmaya değmez. (V) Ne söylersem söyleyeyim ne o yazarların görüşlerini değiştirebilirim ne de onlar gibi düşünen okuyucuların.
4) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “ümitsizlik” söz konusudur?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

(I) Şehrin sabırsızlarıdır onlar: Daha baharın ilk günü kazakları sandıklara kaldıranlar. (II) Henüz kış olan gecelerde üşümeye razı olanlar… (III) Böyle yaparlarsa bahar belki daha çabuk gelir diye yazıkları çıkarmakta acele edenler… (IV) Onlar herhalde bu bahardan bir aşk beklerler. (V) O yüzden sabırsızdır şehirde yaşayanlar.
5) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir eylemin hangi amaçla yapıldığı bildirilmiştir?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

(I) Türkülerimizde geçen “âşık olmak” filinin ilk kelimesi olan “âşık” sözü giderek kısa söylenmeye başlandı. (II) Sahnede “aşık oldum” diye bu fiili kısa okuyanlar, bu söyleyişi ile meşhur oldular ve onları sevenler bu kelimeyi onlar gibi söylemeye başladı. (III) Anlamca ayaktaki “aşık” kemiğinden farklı olan âşık sözünün ilk hecesi uzundur. (IV) Biçimce birbirine benzeyen bu iki söz-
den “aşırı sevgi ve bağlılık duyan kimse” anlamında olanına düzeltme işareti konur. (V) İlk hece de uzun okunur. (VI) Dilimizi doğru kullanmak hepimizin görevidir.
6) Bu parçanın I. cümlesindeki yargının gerekçesi numaralanmış cümlelerin hangisinde açıklanmıştır?
A) II.
B) III.
C) IV.
D) V.
E) VI.

(I) Bu oyun baştan sona kadar gülerek seyrettiğim ender oyunlardan biri. (II) Hani bazı durumda ağlanacak halimize güleriz ya, gülmeler o cinsten. (III) Günümüz Türkiye’sinde bütün değerlerini kaybetmiş bir aile dramını anlatıyor aslında oyun. (IV) Çalışmadan para kazanmak için yapılan cinlikler, düşülen onur kırıcı durumlar bir güldürü havası içinde sunulurken yüreğiniz ince ince burkuluyor. (V) Oyun, maddeyi her şeyin üstüne çakarmış topluma tutulan bir ayna gibi…
7) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde sözü edilen oyunun içeriğiyle ilgili bilgi verilmemiştir?
A) I. ve II.
B) II. ve IIII.
C) III. ve IV.
D) IV ve V.
E) V. ve VI.

(I) Bu kitap, tamamını gezi yazılarının oluşturduğu bir Sefername. (II) Kitabin yazarları arsanda birçok tanıdık isme rastladım. (III) Her biri gezdiği yerleri, bu yerlerle ilgili anılarını anlatıyor. (IV) Hani okudukça hem eğleniyor hem de birçok yeri gezmiş oluyorsunuz. (V) Çok samimi bir üslupla yazılan bütün yazılar ilgi ve zevkle okunuyor.
8) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde yazar, sözlerine yorumunu katmıştır?
A) I. ve II.
B) II. ve III.
C) II. ve IV.
D) IV. ve V.
E) III. ve V.


(I) Ege’nin gizli koyları Sokakağzı ve Sütlüce’den yola çıkıyoruz. (II) Balabanlı Köyü üzerinden ünlü filozof Aristo’nun felsefe okulu kurup, ders verdiği Assos’a geliyoruz. (III) Buradaki mahşeri kalabalığı görünce doğrusu tadımız kaçıyor. (IV) İyisi mi, ver elini Çetmi, diyoruz. (V) Üç kilometre sonra, lacivert sulardan uzak, ama körfeze en hâkim yerde kurulan Cetmi’ye ulaşıyoruz.
9) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yazar hoşnut olmadığı bir durumdan söz etmiştir?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V

(I) Geçenlerde bir yazarın son romanını aldım. (II) Yazara olan hayranlığımdan değilse de ödül almış bir roman olduğu için kitabı okumaya başladım. (III) Böyle bir romanın beni başka dünyalara götüreceğine inanıyordum. (IV) Ama bu romanın beni hayal kırıklığına uğrattığını üzülerek söylemeliyim. (V) II. Abdülhamit dönemindeki sözde bir aşk hikayesini anlatan yazarın, bunda başarılı olduğunu söylemek güç.
10) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yazar, bir beklentisinden söz etmiştir?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

 

(I) Gençlerin çeşitli nedenlerle gündeme gelen durumları eğitimdeki yetersizliğin gözler önüne serilmesidir. (II) Hatta eğitimdeki başarısızlığın en belirgin göstergesidir. (III) Yarınların bugünlerden kötü olacağını anlamak için kâhin olmak geremiyor. (IV) Okumayan, demokrasi kültürü ve talebi olmayan bir gençlik yetişiyor. (V) Bir an önce bunun önüne geçmek gerekiyor.
11) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde önyargı söz konusudur?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

(I) Bu yıl bisikletle, Şile’den Sinop’a kadar uzanan sahil yolunu gezmeye karar verdim. (II) İlk kez yalnız olarak bisikletle uzun yolculuğa çıkıyorum. (III) Günün ilk ışıklarıyla birlikte Üsküdar-Şile otobüsüne bisikletimi yüklüyorum. (IV) Sabahın dokuzunda, Şile’den Ağva’ya uzanan, bol inişli çıkışlı orman içi yolda pedal basmaya başladım. (V) Doğanın sonsuz dinginliği, Karadeniz’in ıssız sahilleri eşliğinde 40 kilometrelik yolu keyifle alıp, öğle vakti Ağva’ya vardım.
12) Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde tasarı söz konusudur?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E V.

 

(I) Geçtiğimiz cuma günü Gezginler Kulübü, Eminönü’nde, kulübün bulunduğu çevrede bir sokak şenliği düzenledi. (II) Davetiyeye ekli program ilgimi çektiği için şenliğe katıldım. (III) Burada bir konuşma yapan bir yetkili, tarihi atmosfer itibarıyla Eminönü’nde yaşamanın bir ayrıcalık olduğunu söyledi. (IV) Bu söz bende heyecan uyandırdı. (V) Ama gördüğüm kadarıyla kapılardaki, pencerelerdeki sokak sakinlerini ve esnaf pek etkilemedi.
13) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yazar, gördüğü olumsuz bir durumdan söz etmiştir?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

(I) Handanağa Camii ikinci gezi yerimizdi. (II) Haliç’in hemen kıyısında çok güzel bir yeşillik alan içinde olan cami dışarıdan pek gösterişli değil. (III) Ancak içeriye girince insanı şaşırtıyor. (IV) Caminin bir duvarı tamamen çinilerle kaplı. (V) Ancak belli ki inşa edildiği dönemde elde olan malzemelerle yapılmış. (VI) Her türlü çini öreğinin gelişigüzel kullanılması başka ne anlama gelir ki?
14) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi kendinden önceki yargıyı kanıtlamak amacıyla söylenmiştir?
A) II.
B) III.
C) IV.
D) V.
E) VI.

 

(I) Bu genç, oldukça yetenekli bir şair. (II) Bunu, onu övmek için de söylemiyorum. (III) Belli bir noktaya gelmiş yapıtlar onunkiler. (IV) Önemli olan, şairin bundan sonra ne aşamalar yapacağı. (IV) Sanırım kişiliği daha oturacak, daha kendine özgü olacak. (V) Şiirlerinde bunun ipuçlarını veriyor.
15) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde tahmin söz konusudur?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

 

Cevap Anahtarı

  1. B
  2. E
  3. E
  4. E
  5. C
  6. A
  7. A
  8. D
  9. C
  10. C
  11. C
  12. A
  13. E
  14. E
  15. D

 

 



İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.