Basın Özgürlüğü Edebiyat | Edebiyatimiz.net / Türk Edebiyatı

Kapat !

Basın Özgürlüğü Edebiyat

Yazan: edebiyat 02 Nisan 2009  
Kategori: Bilgi Yelpazesi, Genel

Demokrat rejimlerde kiÅŸi özgürlüğü, iletiÅŸim özgürlüğü ve serbest Pazar ekonomisi vazgeçilmez temel unsurlardır. Basın özgürlüğünün sınırı, kiÅŸi özgürlüğünün sınırıdır. Basın özgürlüğü, kiÅŸi özgürlüğünün sınırlarına tecavüz edemez. ÇoÄŸu ülkenin anayasalarında iletiÅŸim özgürlüğüne yer verilmiÅŸtir. “Ancak” ile baÅŸlayan bir takım kısıtlamalar da eksik deÄŸildir.
Çoğulcu, katılımcı, özgürlükçü, demokratik sistem ve hukuk devletinin gereklerine uygun olarak, basının da özgür olması çok doğaldır. Tüm iletişim araçları gibi, basının da haber ve bilgi dolaşımı gerçekleştirme niteliğiyle, halkın bilgilenmesini sağlayan önemli bir araç olduğu kesindir. Çağdaş demokratik anlayış da bunu gerektirmekte, bununla anlam kazanmaktadır. Basın, kamuoyunun oluşturulmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Demokratik sistemin sağlıklı biçimde işleyebilmesinin temel koşullarından biri de basın özgürlüğünün tam ve çağdaş anlamda gerçekleştirilmesidir.

Basın

Basın

Özgür basın, ifade özgürlüğünün merkezinde yer alır. ABD Anayasasının birinci maddesi “Kongre ifade özgürlüğünü ya da basın özgürlüğünü kısıtlama altına alacak hiçbir yazı çıkaramaz” demektedir.
Avrupa İnsan Hakları SözleÅŸmesi’nin 10. maddesi şöyle düzenlenmiÅŸtir:
- Herkes ifade hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müsaadesi olmaksızın ve ulusal sınırlara bakılmaksızın, bir görüşe sahip olma, haber ve düşünceleri elde etme ve bunları ulaştırma özgürlüğünü içerir.
- Bu özgürlükler kullanılırken ödev ve sorumluluk içinde hareket edilmesi gerektiğinden, ulusal güvenlik, ülke bütünlüğü ya da kamu güvenliği, genel sağlık ve ahlakın korunması, şeref ve hakların korunması amacıyla hukukun ön gördüğü yasak ve yaptırımlara tabi tutulabilir.
Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır. Kanunun açıkça gösterdiği hallerde, usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınan merciinin emri bulunmadıkça; haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz. İstisnaların uygulanacağı kamu kurum ve kuruluşları kanunla belirtilir.
Basın Meslek İlkeleri’nin önsözünde şöyle denmekte:
İletişim Özgürlüğünü, ülkemizde insanca yaşamanın, saydam bir yönetime kavuşmanın ve demokratik sistemin temel koşulu sayan biz gazeteciler; kanun koyucunun ve öteki kurum ve kişilerin iletişim özgürlüğünü kısıtlamalarına her zaman ve her yerde karşı çıkacağız.








Random Posts

Benzer Konular:

  1. Öğretmenler Günü Edebiyat Öğretmenler Günü Atatürk, ülkenin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için, eğitim...

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.



Yorumlar


Yorumunuzun yanında istediğiniz resmin görünmesini istiyorsanız gravatar edinin!